Παθήσεις τριχών – ονύχων
Οι παθήσεις των κεράτινων εξαρτημάτων του δέρματος (τρίχες – νύχια) απασχολούν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου στο δερματολογικό ιατρείο. Οι αλωπεκίες,η απώλεια δηλαδή των τριχών, μπορεί να είναι εντοπισμένες ή γενικευμένες και ουλωτικές ή μη ουλωτικές.
Οι ουλωτικές αλωπεκίες συνίστανται στη δημιουργία ουλών στα σημεία απόπτωσης των τριχών. Κύρια αίτια αποτελούν τα αυτοάνοσα νοσήματα (ερυθηματώδης λύκος, ομαλός λειχήνας), τα τραύματα αλλά και οι φλεγμονές.Η θεραπεία σ’ αυτήν την περίπτωση στοχεύει στην σταδιοποίηση και τον περιορισμό της επέκτασης. Χωρίς θεραπεία, η πάθηση εξελίσσεται συνεχώς.
Στη διάχυτη μορφή αλωπεκίας, υπάρχει αραίωση των τριχών σε όλη την έκταση του τριχωτού της κεφαλής. Κληρονομικοί, παθολογικοί, ορμονικοί και διατροφικοί παράγοντες ευθύνονται γι’αυτό το φαινόμενο. Θεραπευτικά, χρησιμοποιούμε τοπικές θεραπείες με ειδικές λοσιόν (Minoxidil, κ.α), αλλά και από του στόματος σκευάσματα, με αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Τελευταία, εφαρμόζεται, με μεγάλη επιτυχία, η μέθοδος PRP. Από το αίμα του πάσχοντος, παίρνουμε τους αυξητικούς παράγοντες, και με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας, ενίεται ενδοδερμικά (στις ρίζες των τριχών). Με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας χορηγούμε επίσης και άλλες δομικές ουσίες της τρίχας (αμινοξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία). Τέλος, χορηγούμε διάφορα σκευάσματα από του στόματος, σε συνδυασμό με τοπική θεραπεία.
Στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία (πιο συχνή) το πρόβλημα εμφανίζεται κυρίως στην μετωπιαία-βρεγματική και ινιακή χώρα του τριχωτού της κεφαλής. Αφορά ιδιαίτερα τους άνδρες και λιγότερο τις γυναίκες. Οι ανδρικές ορμόνες (τεστοστερόνη) διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στην εμφάνιση της. Θεραπευτικά, ισχύουν όσα προαναφέρθηκαν για τη διάχυτη αλωπεκία. Όταν μονιμοποιηθεί το πρόβλημα και δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανωτέρω θεραπείες, τότε μοναδική λύση είναι η αυτό-μεταμόσχευση μαλλιών. Συνίσταται στη μεταφορα υγειών τριχών από την ινιακή χώρα, κυρίως στην πάσχουσα περιοχή.
Στις συχνότερες παθήσεις των νυχιών ανήκουν οι ονυχομυκητιάσεις, οι ονυχοδυστροφίες και η είσφρυση όνυχος.
Η ονυχομυκητίαση οφείλεται στην μόλυνση των νυχιών από μύκητες (δερματόφυτα, κάντιντα, κ.α). Η έκθεση σε υγρασία και νερά, η υπεριδρωσία, η κακή περιποίηση, η μη καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της ονυχομυκητίασης. Εκδηλώνεται με αλλοίωση της υφής των νυχιών, αλλαγή του χρώματος (μαύρο-καφέ), υπερτροφία σε τμήμα ή σε ολόκληρο το νύχι. Για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης των χεριών, απαιτείται συχνά χορήγηση αντιμυκητιασικής αγωγής.
Οι ονυχοδυστροφίες ειναί οι διαταραχές του μεγέθους, του πάχους, του σχήματος, του χρώματος, της υφής και της επιφάνειας των νυχιών και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στις θεραπείες. Οφείλονται σε κληρονομικούς, διατροφικούς ή επαγγελματικούς παράγοντες, σε λήψη φαρμάκων και σε τραυματισμούς, τυχαίους ή κατά την κοσμητική περιποίηση των νυχιών, αλλά και σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ψωρίαση, ομαλός λειχήνας, κ.α.
Στην είσφρυση όνυχος έχουμε εισχώρηση του νυχιού στο δέρμα του δακτύλου, η οποία είναι ιδιαίτερα επώδυνη και χρήζει άμεσης θεραπείας.